Belajar Javascript: Bhg 1

Memetik kata-kata Douglas Crockford, JavaScript adalah bahasa pengaturcaraan yang sering disalahfahami walaupun ianya merupakan bahasa pengaturcaraan yang paling popular sekali dengan penggunaan yang paling meluas.

JavaScript, sebelum penggunaannya yang begitu meluas seperti sekarang biasanya menjadi bahasa kelas kedua bagi kebanyakkan programmer. Saya katakan kelas kedua kerana ia jarang dipelajari secara formal sepertimana bahasa lain seperti PHP, Python, Ruby, Perl, Java, C dan sebagainya. Maksud 'formal' disini ialah kita mengambil masa untuk berkenalan dengan bahasa tersebut bermula daripada ciri-ciri asas seperti data type, control structure dan sebagainya.

Seringkali apabila terpaksa menggunakan JavaScript, kita akan mendapatkan library ataupun code snippet di Internet, ubah beberapa baris dan sekiranya ia melakukan apa yang kita kehendaki, selesai ! Akhirnya JavaScript sering menjadi cercaan apabila beberapa masalahnya yang tidak dijangka kita temui dalam aplikasi yang kita bangunkan.

Saya bercadang untuk mula mempelajari JavaScript secara lebih tersusun dan berharap dapat berkongsi pengalaman tersebut melalui beberapa siri tulisan dalam blog ini. Untuk proses pembelajaran ini, saya akan cuba membina sebuah aplikasi JavaScript ringkas dan akan cuba meneroka ciri-ciri asas JavaScript.

Ini bagi saya lebih menarik dan tidak menjemukan berbanding mencuba satu demi satu contoh kod bagi setiap features yang ada. Sebaliknya kita akan mengenalpasti masalah yang perlu diselesaikan dan cuba cari features JavaScript yang boleh digunakan untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Aplikasi yang saya ingin bangunkan adalah fungsi autocomplete ringkas. Kita selalu temui features ini dalam banyak laman web, terutamanya yang melibatkan fungsi carian. Saya juga banyak menggunakan autocomplete dalam aplikasi yang saya bangunkan. Namun sehingga ke hari ini saya tidak pernah mengambil tahu bagaimana sebenarya fungsi autocomplete ini berfungsi dalam JavaScript.

Kita mulakan aplikasi ini dengan kod html ringkas seperti berikut:-

<html>
<head>
<script src="app.js"></script>
</head>
<body>
<input type="text" name="keyword" id="keyword" value="" size="20" />
</body>
</html>

app.js pula akan kelihatan seperti di bawah:-

(function() {
  var keyword = document.getElementById('keyword');
  alert (keyword);
}());

Daripada kod seringkas ini pun sebenarnya banyak yang dapat dipelajari berkaitan JavaScript. Pertama sekali adalah cara kod itu sendiri ditulis. Ia mungkin sedikit pelik bagi yang telah biasa menulis kod aturcara dalam bahasa pengaturcaraan lain seperti PHP, Python, Perl, Java atau C. Sebenarnya kod JavaScript digalakkan ditulis dalam bentuk sedemikian rupa untuk mengelakkan variable-variable yang digunakan daripada bocor (leaked) ke dalam skop global program. Ini antara satu kekurangan JavaScript dimana semua unit aturcara hanya boleh wujud dalam satu skop iaitu global. Tidak wujud module atau namespace dalam JavaScript. Bagaimanapun kita agak bernasib baik kerana function dalam JavaScript adalah agak fleksibel jadi kita boleh menggunakannya untuk mengehadkan skop variable yang kita gunakan.

Walaupun function dalam JavaScript boleh digunakan untuk mengehadkan skop, masih terdapat satu lagi keburukan JavaScript yang mesti diambil perhatian oleh semua programmer iaitu kesemua variable yang digunakan dalam function mesti diisytiharkan menggunakan keyword var sepertimana yang kita lihat dalam contoh kod di atas. Jika tidak, ia akan turut wujud dalam skop global walaupun hanya digunakan dalam function ! Sebagai contoh, perhatikan kod di bawah:-

function add(num1, num2) {
  _tmp1 = parseInt(num1);
  _tmp2 = parseInt(num2);

  return _tmp1 + _tmp2;
}

total = add(1, 2);
console.log(_tmp1);

Dalam kod di atas, tmp1 dan _tmp2 hanyalah variable sementara dan sepatutnya wujud dalam function add sahaja. Namun anda akan dapati console.log tetap memaparkan nilai 2 iaitu nilai _tmp2 di dalam function add ! Ini tidak sepatutnya berlaku kerana dalam satu aturcara yang besar, ia akan menyebabkan bug yang sukar dijejaki di mana puncanya kerana variable _tmp1 kini boleh dicapai oleh mana-mana bahagian aturcara sekalipun. Untuk membetulkan keadaan di atas, keyword var mesti sentiasa digunakan untuk mengisytiharkan variable dalam function. Contoh:-

function add(num1, num2) {
  var _tmp1 = parseInt(num1);
  var _tmp2 = parseInt(num2);

  return _tmp1 + _tmp2;
}

Seterusnya mengapa contoh kod sebelum ini ditulis dalam bentuk function ? Ini juga melibatkan isu berkaitan global variable dalam JavaScript. Untuk meminimumkan bilangan variable yang didedahkan kepada skop global, kita wrap kod tersebut dalam function yang terus dipanggil apabila fail tersebut dibuka oleh JavaScript engine. Kod sebelum ini contohnya, tidak mendedahkan sebarang variable kepada skop global berbanding sekiranya ia ditulis seperti berikut:-

function init() {
  var keyword = document.getElementById('keyword');
  alert (keyword);
}

init();

Dalam contoh ini kita telah mendedahkan satu nama baru ke dalam skop global iaitu init walaupun init mungkin hanya akan digunakan sekali iaitu untuk run kod dalam function tersebut. Jika kita perhatikan library JavaScript yang besar seperti JQuery, YUI, Backbone dan sebagainya mereka hanya mendedahkan satu nama ke dalam skop global seperti jQuery/$ utk JQuery dan YUI untuk YUI. Function-function lain kesemuanya diakses melalui top level namespace tersebut seperti $.getJSON, YUI.dom dan sebagainya. Walaupun JavaScript tidak mempunyai sokongan namespace atau module, function dan object boleh digunakan untuk simulate namespace. Lagi yang boleh dipelajari daripada contoh ringkas ini adalah perbezaan antara function declaration dan function expression tetapi saya tidak bercadang untuk mengulasnya dalam bahagian ini.

Setakat ini sahaja untuk bahagian pertama. Saya berharap akan dapat terus menulis dan berkongsi bahagian seterusnya, Insya Allah.

Mengenai penulis

Kamal Mustafa adalah Web developer dengan lebih 10 tahun pengalaman dalam bidang pembangunan aplikasi web (PHP/Python) dan IT secara umum. Bersedia untuk berkongsi ilmu berkaitan IT dan pengaturcaraan melalui penulisan, bengkel, seminar atau personal coaching. Aktif menulis di blog peribadi ImportError dan Twitter @k4ml.

Kamal Mustafa is a Web Developer with more than 10 years experience in web application development (PHP/Python) and IT in general. Interested in sharing knowledge about IT and programming through writing, workshop, seminar or personal coaching. Actively sharing his thought at personal blog ImportError and Twitter @k4ml.

comments powered by Disqus